09 Apr

FairTrade – wat houdt het nou precies in?

U hebt al kunnen lezen hoe we een van de volgende lunchcafe’s een FairTrade lunchcafe gaan maken. Het is dan natuurlijk ook de bedoeling dat zoveel mogelijk van de gerechten en soepen op het buffet FairTrade zijn. Maar wat betekent dat dan eigenlijk?
Tegenwoordig zijn van alle etenswaren wel FairTrade-varianten te vinden, met alle verschillende keurmerken. Zo is er bijvoorbeeld FairTrade koffie en chocola, maar ook FairTrade melk en wijn. Nu is het idee van FairTrade dat de verbouwers en verhandelaars van de producten eerlijk betaald worden voor hun werk. Dus ze mogen niet afgeperst worden, of door grotere bedrijven bijna gedwongen worden om lage prijzen te accepteren.

FairTradekoffie en gewone melk
Koffie en cacao worden veelal verbouwd in gebieden waar dit soort dingen nog wel veel voorkomen. Daarom is het voor koffie wel van belang om rekening te houden met FairTrade. Maar melk bijvoorbeeld komt vaak gewoon uit Nederland. Het is natuurlijk heel hard werken op de boerderij, en in de kranten wordt er vaak genoeg geschreven dat de melkprijs te laag is voor de boeren om redelijk hun bedrijf te kunnen runnen, maar vanuit een FairTrade-perspectief zit het eigenlijk wel goed.

Wat moet u dan meenemen?
Als u zelf FairTrade spullen mee zou willen nemen naar het lunchcafe, dan kunt u hierover nadenken: waar komen mijn spullen vandaan, en is extra bescherming van de werknemers en hun producten op deze manier nodig? Zo ja, dan zijn FairTrade echt nodig: koffie en chocola bijvoorbeeld. Maar als uw gerecht uit allemaal oer-hollandse groenten bestaat, dan kan FairTrade nog steeds ontzettend goed zijn, maar let het allemaal net wat minder nauw.

FairTrade en duurzaamheid of biologisch?
Om het allemaal nog ingewikkelder te maken is er ook een verschil tussen FairTrade en biologische of duurzame producten. Voor ons als wijkgemeente is FairTrade de eerste stap. Duurzaamheid betekent dat de producten zo gemaakt zijn dat de natuur niet wordt uitgeput, en biologisch betekent dat er op een natuurlijke manier met de dieren en planten wordt omgegaan (dus bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen). Allemaal goede dingen, maar nog niet perse nodig om op te letten om mee te doen met het FairTrade lunchcafe!

De FairTrade commissie